Olika Sorters Lån

Vad finns det egentligen för olika sorters lån? Privatlån och bolån är väl kanske de mest vanliga. Många känner också till så kallade SMSlån men vilka fler finns det?

Det finns många olika typer av lån för privatpersoner och företag. Några av de vanligaste sorterna är:

Privatlån

Privatlån är vanligtvis utan säkerhet, vilket innebär att de inte kräver någon säkerhet, och kan användas för en mängd olika ändamål, t.ex. konsolidering av skulder, finansiering av en renovering av hemmet eller betalning av oväntade utgifter.

Bolån

Dessa lån används för att köpa en bostad och kräver vanligtvis säkerhet i form av själva bostaden. Lånen kan vara antingen med fast eller justerbar ränta och har olika löptider, från 15 till 30 år.

Billån

Dessa lån används för att köpa ett fordon och kräver också säkerhet i form av fordonet. Bilkrediter har vanligtvis en löptid på 3 till 5 år. Istället för att spara pengar under en längre tid lånar man och får sin bil direkt. Kan man, så bör man månadsspara ihop till köpet istället.

Studielån

Dessa lån används för att finansiera högre utbildning och kan erbjudas av staten eller privata långivare. De kan vara antingen subventionerade eller osubventionerade och har varierande löptider beroende på lånetyp.

Lån till småföretag

Dessa lånen används för att finansiera start eller expansion av ett litet företag och kan erbjudas av staten eller privata långivare. De kan vara säkrade eller osäkrade och har varierande villkor.

Fakturino är en utmärkt tjänst för småföretagare som behöver ta ett lån.

SMSLån

Dessa är kortsiktiga lån med hög ränta som vanligtvis används av personer med dålig kreditvärdighet för att täcka oväntade utgifter. Dessa lån anses vara högrisklån och bör användas med försiktighet eftersom räntan och avgifterna kan vara mycket höga.

Olika Sorters lån

Som du ser så finns det nästan ett lån för varje situation. Det är inte så konstigt med tanke på att det går att tjäna mycket pengar på att låna ut pengar till andra. Samtidigt så är det bra, för det finns i princip färdiga upplägg för nästan vad du en kan tänkas vilja låna till.

Vissa väljer att belåna sig för att investera pengarna men det är oerhört riskfyllt och inget som rekommenderas i första taget.

Vilket lån passar dig?

När du bestämmer vilken typ av lån som är rätt för dig är det viktigt att ta hänsyn till din kreditvärdighet, syftet med lånet och din förmåga att betala tillbaka lånet. Privatlån och bolån är i allmänhet mer tillgängliga och har lägre räntor, vilket gör dem till ett bra alternativ för dem med god kreditvärdighet.

Billån och studielån är också allmänt tillgängliga, men räntorna kan vara högre. Lånen till småföretag och betaldagslån är i allmänhet svårare att få och har högre räntor, vilket gör dem till ett bättre alternativ för dem med dålig kreditvärdighet eller i behov av snabba kontanter.

Jämför alltid lån

Det är viktigt att notera att det alltid är en bra idé att kolla runt och jämföra lånealternativen innan man fattar ett beslut. Detta hjälper dig att hitta den bästa räntan och de bästa villkoren för just din situation. Och se också till att du förstår lånevillkoren, räntan och återbetalningstiden.

Finns många bra APP:ar att använda