investeringar för nybörjare

investeringar för nybörjare

Att investera i aktier och fonder kan vara ett bra sätt att få pengarna att växa med tiden, men det kan också vara överväldigande för nybörjare som precis har börjat. Här är några tips kring investeringar för nybörjare.

Först är det viktigt att förstå skillnaden mellan aktier och fonder. Aktier representerar ägande i ett enskilt företag, medan fonder är en samling aktier eller andra investeringar som förvaltas av en professionell person.

Att investera i en fond kan ge diversifiering och minska risken, medan investeringar i enskilda aktier kan ge möjlighet till högre avkastning.

Börja med aktier

Vill du börja med aktier så är det förståeligt. Men det är smart att ha en del av sin portfölj, sina investerade pengar, i fonder också. På så sätt kan man gardera sig mot risker på olika sätt. Att sprida risken är smart och det kan ta ett tag innan man kommer igång på egen hand.

För dig som vill komma igång direkt och testa själv så är dessa de 2 bästa sidorna för att handla aktier och den bästa för fonder. Ingen av sidorna har någon fast avgift för att bli eller vara medlem så man kan signa upp sig och kika runt för att se vilken man föredrar:

Avanza

Har haft Sveriges nöjdaste kunder i flera år. Hemsidan är väldigt enkelt att använda, perfekt för nybörjare som vill komma igång snabbt.

nordnet

Har på senare tid börjat bli bättre på flera håll och kanter. Hemsidan är inte lika bra som Avanzas men vissa föredrar den ändå.

Savr

Om du vill börja med att endast investera i fonder, vänd blicken mot Savr. Där betalar du helt klart lägst avgifter och det är superviktigt.

Ha en plan

Innan du börjar investera är det viktigt att ha en tydlig finansiell plan och sätta upp realistiska investeringsmål. Bestäm hur mycket pengar du har råd att investera och hur stor risk du är villig att ta.

Det är också bra att ha en buffert på plats, så att du inte behöver sälja dina investeringar under en marknadsnedgång.

inte riskfritt

Att investera sina pengar är långt ifrån riskfritt. Därför så ska man aldrig investera pengar som man inte har råd att förlora. Detta är oerhört, oerhört viktigt.

Sätt aldrig in pengar någonstans som du inte kan bli av med utan att det påverkar ditt liv väldigt negativt. Tar man en för stor risk så leder det till sämre beslut och förmodligen även förlorat kapital.

fonder kan verka enkla

Att handla aktier kan verka överväldigande och många nybörjare köper därför istället fonder. Men skillnaden i att handla med aktier och fonder är minimal.

En stor nackdel med fonder är att man betalar en avgift som äter upp en del av vinsten, eller ökar på förusten.

Men en stor fördel med fonder är att man slipper göra mycket själv. Vi förespråkar ändå att du väljer aktier före fonder. Även när det gäller investeringar för nybörjare.

Till exempel investmentbolag som i princip är som att köpa fonder. Du får en stor riskspridning för ett enda köp och du låter experter förvalta dina pengar. Men du slipper månadsavgiften, ofta får du utdelning istället.

När bör man börja

Det finns ingen ”rätt” tidpunkt att börja investera i aktier. Det beror i slutändan på din personliga ekonomiska situation och dina investeringsmål.

Det finns dock några allmänna överväganden som du bör ha i åtanke när du bestämmer dig för när du ska börja investera i aktier.

Spara först investera sen

För det första är det viktigt att ha en solid buffert på plats. Detta innebär att man har tillräckligt med pengar sparade för att täcka tre till sex månaders utgifter i händelse av en oväntad händelse.

Detta ger dig den ekonomiska stabiliteten att investera utan att behöva oroa dig för att behöva ta ut dina investeringar i en nödsituation.

Sätt upp mål

För det andra är det bra att ha en tydlig finansiell plan och sätta upp realistiska investeringsmål. Detta inkluderar att identifiera hur mycket pengar du har råd att investera och hur stor risk du är villig att ta. Att ha en tydlig plan hjälper dig att hålla fokus på dina mål och undvika impulsiva beslut.

Samla kunskap

Slutligen bör du ha en grundläggande förståelse för hur aktiemarknaden fungerar Då kan man vara bekväm med de risker och vinster som är förknippade med aktieinvesteringar.

Du behöver inte vara expert. Men det är viktigt att ha en allmän förståelse för hur aktier fungerar och de potentiella fördelarna och riskerna.

Hur mycket pengar behöver man

Hur mycket pengar du behöver för att börja investera beror på ett antal faktorer, t.ex. dina investeringsmål, vilken typ av investering du är intresserad av och de avgifter som är förknippade med investeringen.

Ingen summa är för liten

Det är möjligt att börja investera med en liten summa pengar, så lite som 50 eller 100 krono per månad. Vissa investeringsplattformar, såsom robotrådgivare eller appar gör det möjligt att börja investera med en liten summa pengar.

ju mer desto snabbare

Det är dock viktigt att notera att även om du kan börja investera med en liten summa pengar kanske det inte räcker för att uppnå dina investeringsmål. Dessutom kräver vissa investeringar en högre minimiinvestering, till exempel vissa enskilda aktier eller fastighetsinvesteringar.

Håll koll på avgifter

Det är också viktigt att tänka på de avgifter som är förknippade med investeringar. Vissa investeringsplattformar eller fonder har höga avgifter som kan äta upp din avkastning, så det är viktigt att jämföra kostnaderna för olika investeringsalternativ och välja ett som har låga avgifter.

Börja redan idag

Det är också värt att notera att om du investerar för pension eller andra långsiktiga mål. Då är det bäst att börja investera så snart som möjligt och göra regelbundna bidrag över tid. På så sätt får dina investeringar mer tid att växa och sammansättas med tiden.

investeringar för nybörjare

Vi råder dig som sagt att investera i så kallade investmentbolag. Detta är utmärkta investeringar för nybörjare och ett utmärkt sätt att ta steget in på aktiemarknaden.

Ett investmentbolag äger många andra bolag. Därför så får man vad som kallas för bra riksspridning. Äger man bara ett eller ett fåtal aktier så kan ens kapital påverkas väldigt negativt om det går dåligt för ett enda bolag.

Därför så vill man sprida ut risken på flera olika håll och kanter för att minimera påverkan av negativa effekter i enskilda bolag.

Skapa ditt konto redan nu och kom igång med resan till rikedomarna:

Avanza

Avanza är en väldigt populär bank och handelsdepå där man kan handla aktier och fonder. Deras hemsida är den mest användarvänliga och den är därmed enklast att komma igång med.

Nordnet

Ett annat populärt alternativ är Nordnet. Deras hemsida är inte riktigt lika enkel att använda men de har väldigt bra avtal och funktioner.

Savr

Här är det endast fonder som gäller men deras avgifter är svåra att slå. Här betalar du alltså mindre i löpande kostnad och det blir en hel del pengar i längden.