Vad är en sparbuffert?

Vad är en sparbuffert? En sparbuffert är en summa pengar som man sparar och avsätter för framtida användning.

Denna summa är tillgänglig för användning vid oväntade händelser som exempelvis en arbetslöshet, en oväntad bilreparation eller en hälsoproblem. Att ha en buffert är en viktig del av en sund ekonomi och kan bidra till en känsla av trygghet och säkerhet.

en sparbuffert ger Trygghet

Det finns många skäl till varför man ska ha en sparbuffert. För det första ger det en extra trygghet i livet. Om något oväntat händer, som en arbetslöshet eller en oväntad utgift, så har man en säkerhet att falla tillbaka på. Detta minskar också stressen och oroen i en svår situation.

nödlösning

För det andra kan en sparbuffert hjälpa till att undvika skuldsättning. Om man har en sparbuffert, så behöver man inte låna pengar eller ta upp dyra krediter för att täcka oväntade utgifter. Detta kan hjälpa till att undvika en onödig skuldsättning och hålla ens ekonomi på rätt kurs.

ger sinnesro

För det tredje kan en buffert också bidra till en bättre sömn om natten. Att veta att man har en säkerhet om något oväntat händer kan ge en känsla av frid och ro. Detta kan leda till en bättre sömn och en mer balanserad livsstil.

gör en plan

För att maximera fördelarna med en sparbuffert, är det viktigt att ha en plan för hur man sparar pengar och att vara konsekvent med sin sparande. Det är också viktigt att vara realistisk när det gäller sin sparande och att se det som en långsiktig process, inte en snabb lösning.

nalla inte

För att en sparbuffert ska fylla sin funktion så är det viktigt att den förblir orörd förutom i absoluta nödfall. Så se till att du har självdisciplinen som krävs för att inte ta ut pengar ur din buffert. Om du förlitar dig på den men av och till tar ut pengar från den så kanske den inte klarar av att vara den hjälp som den är till för att vara.

hur stor ska en sparbuffert vara?

En sparbuffert är en viktig del av en personlig ekonomi och kan hjälpa till att skydda mot oväntade händelser och hålla ens ekonomi på rätt kurs. En lämplig buffert bör innehålla tillräckligt med pengar för att täcka livskostnader i flera månader, så att man inte behöver oroa sig för ekonomiska problem vid oväntade händelser som exempelvis en arbetslöshet.

bygga sparbuffert

Det finns olika sätt att bygga upp en sparbuffert. En enkel och effektiv metod är att sätta av en fast summa pengar varje månad från ens inkomster till ett sparkonto. Det vill säga att månadsspara, vilket är bland det smartaste som du kan göra för dig själv och din framtid. Sparas tycker att det man minst ska spara varje månad är 10%.

spara mer spendera mindre

För dig som vill maximera ditt sparande och bygga kapital så gäller det ofta inte bara att börja spara pengar. Utan du inser snabbt hur enkelt det är att spara och då vill man gärna spara mer. Då bör du se över dina utgifter för att du kommer garanterat hitta en del pengarhål om slukar kapital vecka efter vecka, månad efter månad.

Genom att göra dig av med onödiga återkommande utgifter så kan du snabbt börja spara mer. Men kom ihåg att man sa leva också!

Investera men inte din buffert

Att investera sina pengar är det optimala sättet för att få ens pengar att växa enligt oss. Men, investera aldrig någonsin din sparbuffert. Alla investeringar kommer med risker och att riskera sin sparbuffert är bland det sämsta man kan göra. Oavsett hur mycket det må locka att investera pengarna: Håll hårt i din sparbuffert.

Handelsbanken har en hel del bra att säga om sparande i denna video: