10%-regeln för sparande

10%-regeln för sparande

Känner du till 10%-regeln för sparande? Det är egentligen inte så mycket en regel som en riktlinje. Men, det är en oerhört klok och effektiv riktlinje att ha. Tanken bakom regeln är väldigt enkel men följer man den noga och ordentligt så ger den snabbt stor effekt.

Om du inte hört talas om den förut så undrar du säkert ”Vad är 10%-regeln för sparande?”. Jo regeln är att du varje månad sätter undan 10% av din lön eller inkomst.

Så att så fort du får din lön utbetald då lägger du undan 10% av den på ett sparkonto. Resten lever du med helt som vanligt och kan du så är det ju bara bra om du sparar ännu mer än 10%.

Men de tio procenten ska vara ditt minimum. Följer du det här så kommer du snabbt se att det ändå blir en del pengar. Det tar bara tio månader innan du har en hel lön på sparkontot.

Pengar som du säkert annars hade spenderat på småsaker då du känt att du haft mer än vad som går åt varje månad.

10%-regeln för sparande

”Men tio månader, det tar ju evigheter?!” Man kan tro det när man sitter och planerar men det går faktiskt fortare än vad man tror. Du kan ju såklart också spara mer än dessa 10%.

Faktum är att det är en bra idé. Dina 10% som du lägger åt sidan kan då se mer som en buffert och kanske även långsiktigt pensionssparande.

Men om du har pengar som du kan klara dig utan ett tag, så är det ju ett bra läge för att investera kapitalet.

Går fortare än man tror

För den som inte sparar så är det superviktigt att komma igång med att göra det. Många som man pratar med brukar kunna säga att ”Ah men det tar sån tid”. Eller saker i stil med ”Men jag kan spara så lite varje månad ändå så det är inte värt det”.

Det här är bara ursäkter och saker som man inte ska ha i åtanke. För att det går mycket snabbare än man tror, det viktiga är bara att komma igång med det hela.

Ingen summa är för liten

Övertala inte heller dig själv att strunta i att spara för att du tycker att summan du kan lägga undan är för liten. Fokusera istället på att sätta mål som du kan uppnå och ta det hela steg för steg.

Börja spara, vänj dig vid att göra det och få in snitsen. Även om det är lite pengar nu så kommer du ha mer att lägga undan i framtiden. Då är det jättebra om du redan har spardisciplinen i ryggmärgen.

Sätt inte för höga mål

Sätt heller inte allt för höga må och ha framförallt inte för bråttom. Låt saker och ting ta sin tid. Att vilja för mycket för snabbt är ett sätt som gör att man får för höga förväntningar. Sen kanske man ger upp när dessa höga förväntningar inte uppnås som man velat.

Så ge dig och din privatekonomi tid på sig. För det lönar sig.

Räkna på 10%-regeln

Sätter du in 10 000 kr och sedan undan 2000 kr per månad i 20 år med en avkastning på 5% per år så får du ihop 841 449 kr. Det är nästan en hel miljon kronor bara på dina 10% av lönen.

Skulle du sätta undan ännu mer, ja då blir det ännu mera pengar såklart. Om du också investerar pengarna och gör ett bra jobb så kommer det att bli ännu mer.

Då kommer vi in på det som ofta kallas för ränta-på-ränta effekten, eller snöbollseffekten.

Kom igång med 10%-regeln

Om du inte redan sparar så är det verkligen dags att du börjar göra det nu. Sparas tycker att du borde månadsspara från och med nu tills du går i pension. Men då menar vi så klart att du ska gå i pension tidigt tack vare att du har sparat och investerat ditt kapital.

Börja månadsspara

Börja månadsspara redan idag! För att ingen vill väl jobba tills man är 60-70 år?

investera mera!

Sparar du redan? Då kan det vara läge att börja se över möjligheterna för att investera dina pengar.